Szpinak

szpinak

Popeye, komiksowy marynarz sprawił, że Ameryka lat trzydziestych XX wieku oszalała na punkcie szpinaku, a jego sprzedaż wzrosła o 33%. Bohater tej popularnej kreskówki swoją nadludzką siłę zawdzięczał właśnie szpinakowi.

Od żelaza do witaminy A

Początkowo uważano, że główną zaletą szpinaku jest duża zawartość żelaza. Gdy pół wieku później badania dowiodły, że szpinak nie jest bogatym źródłem tego minerału, obwiniono marynarza z kreskówki za wprowadzanie społeczeństwa w błąd. Okazało się, że siła szpinaku tkwi gdzie indziej, a jej źródłem jest witamina A zawarta w tym zielonym warzywie.

Na zdrowie

Witamina A wspomaga metabolizm białka – głównego budulca mięśni oraz wzmacnia układ odpornościowy. Popeye, reklamując ją w jednym z odcinków, zapomniał jednak dodać, że jest ona niezbędna do prawidłowego rozwoju ciąży, gdyż bierze udział w budowie kości i zawiązków zębów u dziecka. Warto również wspomnieć, że szpinak to również źródło magnezu i potasu, czyli składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Smacznego

Kiedyś szpinak kojarzył się z podawaną na stołówce zgniłozieloną breją parującą na talerzu, stąd też uprzedzenia, z którymi próbowali walczyć twórcy Popeye`a. W rzeczywistości, dobrze przyrządzony szpinak jest przepyszny i nie ma nic wspólnego z niesmaczną papką. Makaron z sosem śmietanowo – szpinakowym, tarta ze szpinakiem, pierogi czy choćby użycie go do przygotowania sałatki, to tylko niektóre z pomysłów na jego podanie. Jeśli mamy w domu ryż ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi możemy przygotować przepyszną quesadilles, albo dolmy, czyli roladki z liści winogron.

Na zakupach

Kupując szpinak warto wybrać ten, którego liście są kruche, ciemnozielone, bez plam i zagnieceń. Jeśli chcemy przygotować z niego sałatkę, należy szukać liści niedużych i delikatnych, jeśli jednak zamierzamy go gotować, wybierzmy większe liście – są one ostrzejsze i bardziej zdecydowane w smaku. Aby szpinak pięknie prezentował się w sałatce, zanurzmy po umyciu liście w wodzie z lodem, zachowają wówczas piękny i intensywny kolor.

Przepisy, w których wykorzystywany jest szpinak:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *