Ocet balsamiczny – Oryginalna receptura i wyrafinowany smak

Ocet balsamiczny z Modeny Ponti 250ml / 500ml

Oryginalny ocet balsamiczny to prawie całkowicie czarna ciecz, o gęstej konsystencji i słodko-kwaśnym smaku. Od czasów średniowiecza produkowany we Włoszech w rejonie Emilia-Romagna. Długi czas produkowany sposobami domowymi, do masowego użytku na całym świecie wszedł w latach 80. XX wieku, wraz z pojawieniem się wydajnych metod jego produkcji na skalę przemysłową. Dla rozróżnienia, nazwa „Tradycyjny Ocet Balsamiczny” (Aceto Balsamico Tradizionale) zastrzeżona jest wyłącznie dla wyrobu produkowanego oryginalnymi metodami.

Wyjątkowa produkcja, wyjątkowa jakość

Ocet balsamiczny z Modeny marki Ponti ujął podniebienia włoskich smakoszy delikatnym słodko-kwaśnym smakiem. Znajdzie także uznanie zarówno wśród polskich szefów kuchni jak i amatorów, którzy wciąż poszukują autentyzmu i prawdziwie włoskich aromatów. Doceniany jest nie tylko ze względu na wyrafinowany smak, ale i liczne walory zdrowotne m.in. wspomagające trawienie i chroniące układ sercowo-naczyniowy. Wyjątkowość, oryginalność i autentyczność Octu balsamicznego marki Ponti, jednego z najsłynniejszych produktów kulinarnych północnej części Włoch – Modeny, potwierdza jego wsparcie przez włoski rząd oraz symbol IGP – Chronione Oznaczenie Geograficzne, które przyznawane jest produktom wysokiej jakości związanej z ich pochodzeniem regionalnym. Ocet balsamiczny marki Ponti otrzymywany jest w procesie mieszania octu winnego i gotowanego moszczu z winogron. Winogrona wykorzystywane w produkcji octu balsamicznego z Modeny zbierane są dopiero po osiągnięciu maksymalnej dojrzałości. Słodkie owoce winogrona rozgniata się. Następnie po odcedzeniu moszcz gotowany jest od 24 do 48 godzin w otwartym naczyniu na wolnym ogniu.

Taki sposób gotowania powstrzymuje gwałtowną przemianę cukru w alkohol i kondensuje sok. Po procesie fermentacji przelewany jest on do drewnianych beczek, w których dojrzewa i uzyskuje wyjątkowy świetlisty, ciemnobrunatny kolor mieniący się złoto – czerwonymi odcieniami. Ocet balsamiczny marki Ponti trafia na półki sklepowe w eleganckich butelkach o pojemności 500 ml lub 250 ml.

Kilka kropel zdrowia i smaku

Ocet balsamiczny znany jest od dawna. W medycynie ludowej stosowany był jako lek poprawiający trawienie. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom serca, a także zawiera antyoksydanty zmniejszające ryzyko chorób nowotworowych.

Dziś używany jest głównie jako przyprawa kuchenna stanowiąca stały element wyrafinowanej kuchni. Ocet balsamiczny marki Ponti świetnie nadaje się do sałatki caprese z sera mozzarella, pomidorów i bazylii. Jego słodko kwaśny smak doskonale komponuje się z czerwonym mięsem, rybami, warzywami zarówno surowymi, jak i gotowanymi, czy grillowanymi. Przez rodowitych Włochów doceniany jest także jako marynata do mięs bądź dodatek do truskawek, owoców leśnych, gruszek, a nawet lodów waniliowych, dzięki czemu ich smak jest bardziej podkreślony. Ocet balsamiczny Ponti, to dopełnienie, dzięki któremu potrawy nabierają wyrazistości. Przed podaniem dania wystarczy skropić nim lekko półmisek lub dodać kilka kropel bezpośrednio na potrawę.

Nie bójmy się eksperymentować. Jeśli sięgniemy po oryginalny i sprawdzony produkt, prawdziwy włoski smak jest na wyciągnięcie ręki. Ocet balsamiczny marki Ponti wprowadzi do naszego codziennego menu nieco włoskiej finezji, zaskakując naszych najbliższych wyjątkowym smakiem.

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ocet_balsamiczny

www.indexfood.pl

Z czerwonych winogron możemy uzyskać także ekstrakt z pestek. Jest to niesamowita substancja, która ma wiele dobroczynnych właściwości. Ekstrakt z pestek czerwonych winogron jest składnikiem suplementów diety na cellulit czy trądzik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.