Aromatyczne kluski śląskie serwowane z kremowym sosem serowym z pesto, pieczarkami i orzechami

Aromatyczne kluski śląskie serwowane z kremowym sosem serowym z pesto, pieczarkami i orzechami

Dobrze znane kluski śląskie w zupełnie nowej odsłonie? Nie ma sprawy! Oto przepis na aromatyczne, pyszne i niezwykle syte danie łączące tradycję z nowoczesnością! Mięciutkie, pulchne kluski śląskie doskonale komponują się z kremowym, gęstym sosem o aksamitnym smaku sera i wyrazistym smaku pesto. Dodatek orzechów nadaje daniu jeszcze bardziej wyjątkowego aromatu, dzięki któremu tradycyjne kluseczki zmieniają się w wykwintną ucztę!

Przepis na aromatyczne kluski śląskie serwowane z kremowym sosem serowym z pesto, pieczarkami i orzechami

Składniki dla 4 osób:

  • 3 łyżki oleju ryżowego,
  • 6 dużych pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 150 g sera typu rokpol,
  • 6 łyżek zielonego pesto,
  • 300 ml śmietany 18%,
  • Duża garść obranych orzechów ziemnych,
  • Kilka listków świeżej bazylii,
  • 2 opakowania klusek śląskich Jawo.

Orzechy obrać podzielić na pół. Połowę orzechów posiekać nie za drobno, a pozostałą część podzielić na połówki. Posiekać kilka listków świeżej bazylii. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju ryżowym, dodać zielone pesto, wymieszać i chwilkę podgrzać. Następnie dodać śmietanę, wymieszać i także podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Pokroić ser w kostkę i dodać do sosu – podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się sera. Posiekane orzechy i bazylię wrzucić do sosu i całość dokładnie wymieszać. W razie gdyby sos był za gęsty dolać odrobinę wody. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Kluski śląskie Jawo przygotować wg wskazań na opakowaniu, odcedzić, polać je sosem, lub ozdobnie nałożyć gęsty sos łyżeczką do dziurek w kluskach, ozdobić połówkami orzechów i listkami świeżej bazylii. Gotowe! Smacznego!


*Lubisz gotować? Lubisz wymyślać nowe potrawy lub podawać tradycyjne dania w nowych odsłonach? Weź udział w konkursie „Kulinarne JAWOlucje”, w którym udział wziąć mogą wszyscy miłośnicy gotowania oraz odkrywania na nowo tradycyjnych znanych potraw. Konkurs trwa od 1 września do 15 października. W konkursie można wygrać atrakcyjne nagrody – tablet, blender, zastaw noży ceramicznych oraz zestawy gadżetów firmy Jawo. Zasady konkursu są niezwykle proste:

– Należy zakupić dowolny produkt z szerokiej gamy dań mrożonych Jawo. Wybór jest ogromny, ponieważ w portfolio producenta znajduje się aż 30 różnych dań do wyboru.

– zaproponować pomysł na podanie tego dania, przygotować je, zrobić zdjęcie, podać składniki oraz przepis przygotowania dania i zarejestrować swoją propozycję na stronie www.jawo.pl/konkurs. Zgłosić można dowolną liczbę przepisów.

Laureatami konkursu zostaną autorzy przepisów, którzy zbiorą najwięcej głosów internautów. Głosowanie odbywa się na stronie konkursu. Organizatorzy konkursu serdecznie zapraszają wszystkich do wzięcia udziału w Kulinarnych JAWOlucjach – odwiedzania strony konkursowej, korzystania z zamieszczonych przepisów, zgłaszania potraw oraz do głosowania!

One Reply to “Aromatyczne kluski śląskie serwowane z kremowym sosem serowym z pesto, pieczarkami i orzechami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *