Bułeczki żytnio-pszenne z nasionami

Bułeczki żytnio-pszenne z nasionami

Świeże bułeczki z dodatkiem domowej konfitury to doskonały sposób na początek dnia. Możemy je w prosty sposób przygotować samodzielnie w ulubionej wersji dodając do niego wybrane bakalie. Nasze śniadanie będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Składniki (9-10 sztuk)

  • 1 szklanka mąki żytniej,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 14 g drożdży suszonych,
  • szklanka ciepłej (nie gorącej) wody,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki oleju Rapso + olej do posmarowania,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli,
  • pestki słonecznika Kresto,
  • sezam Kresto,
  • 1 jajko do posmarowania.

Wykonanie

  1. Przesypujemy do miski suche składniki (bez słonecznika i sezamu) i dokładnie mieszamy.
  2. Dodajemy wodę (pamiętajmy, aby była ciepła, nie gorąca), żółtka i olej. Całość dokładnie mieszamy. Gdyby składniki nie chciały się połączyć, możemy dodać odrobinę ciepłej wody.
  3. Wyrabiamy ciasto ręką lub przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego (ok. 5 minut).
  4. Tworzymy z ciasta kulę i otaczamy cieniutką warstwą oleju. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, trwa to od 1 do 2 godzin.
  5. Po tym czasie dodajemy 4 łyżki słonecznika, 2 łyżki sezamu, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto.
  6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy olejem. Formujemy zgrabne kuleczki i układamy je w odstępach na blaszce. Tak przygotowaną blaszkę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Bułeczki powinny mniej więcej podwoić swoją wielkość.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu jajkiem. Posypujemy sezamem, słonecznikiem oraz mąką żytnią.
  8. Bułeczki pieczemy 15–20 minut, do ładnego zbrązowienia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *