Chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryn

chrupiace kotleciki marynowane w soku z cytryn

Chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryn to doskonałe danie dla wszystkich miłośników mięsnych potraw, którzy nie boją się kulinarnych eksperymentów.  Polecamy bardzo serdecznie aby spróbować to danie. Jest nie tylko pyszne ale i zdrowe.

Przepis na chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryn:

Składniki dania:

  • 1 kg wieprzowiny (pociętej na porcje kotletów)
  • 80 g łupanych pistacji
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól pieprz
  • sok z cytryn Limmi
  • 20 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

Sposób przygotowania kotlecików:

  • Składniki na panierkę: oberwij z gałązek listki ziół i posiekaj je razem z obłupanymi i zmielonymi pistacjami. Przesyp składniki na patelnię, dodaj do nich mąkę kukurydzianą, sól, pieprz i przemieszaj składniki.
  • Mięso: roztłucz porcje mięsa na płaskie kawałki – kotlety. Do dużej patelni wlej sok z cytryn i włóż do niej mięso na kilka minut, tak, aby się namoczyło.
  • Kotlety obtaczaj ze wszystkich stron w przygotowanej wcześniej mieszance na panierkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kotlety ok. 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie przekładaj na patelni mięso, tak aby usmażyło się równo z obu stron. Panierka kotletów powinna mieć złoty, zarumieniony kolor.

Chrupiące kotleciki podawaj z ulubioną sałatką i pieczonymi ziemniakami.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.