Przepis na Spaghetti alla Carbonara

spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla Carbonara to klasyczny przepis na szybkie i smaczne danie wprost ze słonecznej Italii.

Składniki dla 4 osób:

  • 350g makaronu spaghetti Arrighi
  • 150 g chudego wędzonego boczku
  • 100g startego sera pecorino lub parmezanu
  • pieprz do smaku
  • 4 żółtka + 1 całe jajko

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron al dente w dużej ilości lekko osolonej wody.
  • Wrzuć na rozgrzaną patelnię pokrojony w kostkę lub cienkie paseczki boczek i poczekaj chwilę, aż wytopi się z niego tłuszcz i się zarumieni. Odstaw z ognia i pozostaw do przestudzenia.
  • W międzyczasie rozbij jajko i żółtka w dużej misce, dodaj tarty ser i dopraw pieprzem.
  • Mieszając dokładnie dodaj przestudzony boczek. Odcedź makaron i od razu wymieszaj go dokładnie z przygotowanym jajecznym sosem. Podawaj od razu.

Smacznego!

One Reply to “Przepis na Spaghetti alla Carbonara”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *