Przepis na Spaghetti alla Carbonara

spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla Carbonara to klasyczny przepis na szybkie i smaczne danie wprost ze słonecznej Italii.

Składniki dla 4 osób:

  • 350g makaronu spaghetti Arrighi
  • 150 g chudego wędzonego boczku
  • 100g startego sera pecorino lub parmezanu
  • pieprz do smaku
  • 4 żółtka + 1 całe jajko

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron al dente w dużej ilości lekko osolonej wody.
  • Wrzuć na rozgrzaną patelnię pokrojony w kostkę lub cienkie paseczki boczek i poczekaj chwilę, aż wytopi się z niego tłuszcz i się zarumieni. Odstaw z ognia i pozostaw do przestudzenia.
  • W międzyczasie rozbij jajko i żółtka w dużej misce, dodaj tarty ser i dopraw pieprzem.
  • Mieszając dokładnie dodaj przestudzony boczek. Odcedź makaron i od razu wymieszaj go dokładnie z przygotowanym jajecznym sosem. Podawaj od razu.

Smacznego!

One Reply to “Przepis na Spaghetti alla Carbonara”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.