Pyszny karnawał w rybnym wydaniu

Pyszny karnawał w rybnym wydaniu

Szampańska zabawa w karnawałowym rytmie! Zaproś swoich przyjaciół i bawcie się razem, kosztując wyśmienitych przekąsek. Podpowiemy, jak rozpieścić podniebienia swoich gości rewelacyjnymi smakami. Karnawał to kolorowy czas również na talerzach. Wypróbuj egzotyczne przepisy, które zaskakują ciekawymi połączeniami smaków.

Egzotyczna sałatka ze śledziem

Egzotyczna sałatka ze śledziem
Egzotyczna sałatka ze śledziem

Składniki:

  • beczka śledzi – filety z suszonymi pomidorami 550 g SEKO,
  • kilka sztuk marakui,
  • kilka plasterków kiwi,
  • kilka plastrów ananasa, awokado i mango,
  • pestki z jednego granatu,
  • papryczka chilli,
  • owoc karamboli,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • imbir mielony.

Przygotowanie:

Owoce marakui przekrawamy na pół, drylujemy, a miąższ przekładamy do miseczki. Kroimy filety z suszonymi pomidorami na mniejsze kawałki. Plastry ananasa, kiwi, awokado i mango kroimy w kostkę, skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny.

Pokrojone owoce i filety z suszonymi pomidorami łączymy i dodajemy miąższ z marakui, pestki granatu i drobno pokrojoną papryczkę chili. Całość mieszamy, delikatnie przyprawiając odrobiną soli oraz imbiru, i faszerujemy miseczki z marakui przygotowanym nadzieniem, dodatkowo ozdabiając każdą plasterkiem owocu karamboli.

Śledziowe tzatziki na ostro

Śledziowe tzatziki na ostro
Śledziowe tzatziki na ostro

Składniki:

  • śledzik na okrągło sweet chilli 200 g SEKO,
  • 5 łyżek jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół świeżego ogórka,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta cukru,
  • koperek.

Przygotowanie:

Śledzika odsączamy i drobno kroimy. Ogórka ścieramy na tarce na drobnych oczkach, odstawiamy na parę minut i odsączamy z nadmiaru wody.
Do ogórka dodajemy jogurt, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.

Śledzika mieszamy z sosem i odstawiamy do lodówki na 30 min, aby składniki się „przegryzły”. Podajemy z plackami ziemniaczanymi lub pieczonym ziemniakiem.

Pysznej zabawy karnawałowej!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.