Rosół wegetariański z grzybami i makaronem

Rosół wegetariański z grzybami i makaronem

Przedstawiamy przepis na wegetariański rosół z grzybami i pieczonymi warzywami podany z makaronem. Wegeteriański rosół brzmi niemal jak sprzeczność bo przecież bazą typowego rosołu jest mięso i kości. Jednak wykorzystując odpowiednie składniki możemy stworzyć danie, które będzie tą szlachetną zupą i zadowoli zarówno wegetarian, jak również zwolenników dań mięsnych.

Składniki rosołu na 4 do 6 porcji:

  • 5 dużych marchewek,
  • 5 dużych pietruszek,
  • 1 duży seler,
  • 1 duży por,
  • 2 średnie pomidory,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 cebula (z łupiną),
  • 2 suszone podgrzybki lub prawdziwki,
  • 6 liści laurowych,
  • 1/2 łyżki ziela angielskiego w ziarenkach,
  • 1/2 łyżki czarnego pieprzu w ziarenkach,
  • 4 goździki,
  • 2 ziarna kardamonu,
  • ok. 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1–2 papryczki chili,
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti Il Conte Di Roma (500 g),
  • 4 łyżki oleju Rapso,
  • sól i pieprz do smaku,
  • do ozdoby: natka pietruszki, koperku lub lubczyku, słupki marchewki, listki selera naciowego, odrobina szafranu i czerwonego pieprzu w ziarenkach.

Czy dieta wegetariańska jest odpowiednia dla dzieci?

Dieta wegetariańska dla dzieci – zdrowa, czy nie?

Dieta wegetariańska budzi sporo kontrowersji jeśli chodzi o żywienie dorosłych, trudno się więc dziwić, że kiedy wspomina się o wykluczeniu mięsa z diety najmłodszych, większość z nas reaguje z rezerwą; pojawiają się opory i wątpliwości: ale jak to? Dziecko przecież potrzebuje mięsa! Okazuje się, że niekoniecznie.

Wykonanie rosłu wegetariańskiego z grzybami, pieczonymi warzywami i makaronem:

  1. Wszystkie warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w mniejsze części, odcinamy białą część pora (użyjemy tylko jej), główkę czosnku oraz cebulę w łupinie przekrajamy na pół.
  2. Wszystkie warzywa (oprócz pomidora i papryczek chili) oraz grzyby przekładamy do miski, wlewamy 4 łyżki oleju Rapso, dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy je w 250°C z funkcją górny grill z termoobiegiem, aż do lekkiego zbrązowienia. W zależności od piekarnika trwa to 15–30 minut. Blaszkę umieszczamy najwyżej jak to możliwe (blisko grilla).
  3. Po podpieczeniu warzywa przekładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy, wlewamy ok. 3 litry wody i gotujemy 60–90 minut do uzyskania esencjonalnego bulionu o ciemnym kolorze.
  4. Aby nasz bulion był bardziej pikantny, możemy dodać 1–2 papryczki chili, w zależności od ich ostrości oraz naszych preferencji smakowych.
  5. Warzywa z rosołu odcedzamy, dodajemy do niego pokrojone na 4 części pomidory i rosół zagotowujemy. Dodanie pomidora lekko zakwasza rosół, wzbogacając jego smak. Na koniec doprawiamy nasz bulion solą, pieprzem i sosem sojowym.
  6. Rosół podajemy z makaronem Il Conte Di Roma, ugotowanym według wskazań producenta. Ozdabiamy według własnego gustu, korzystając np. z dodatków wymienionych w przepisie.

Jak widzisz przygotowanie tego rosołu nie jest trudne. Dzięki wykorzystaniu odpowiednich dodatków będzie on smakował wyśmienicie zarówno dla tradycjonalistów jak i osób bardziej otwartych na nowe smaki. Mimo, że nie zastosujesz kury jako bazy do tej zupy to możesz osiągnąć doskonały smak i przygotować w pełni wartościową potrawę.

Przeczytaj też:

Wegetariański zawrót głowy.

Dieta jarska w wersji, którą znamy dzisiaj, wywodzi się z XIX w. Dawniej oparta głównie o przesłanki filozoficzne, dziś jest raczej stylem życia. To nie tylko wybór tych, którzy nie chcą krzywdzić zwierząt, ale także planujących schudnąć czy po prostu odżywiać się świadomie i zdrowo. Badania pokazują, że osoby niejedzące mięsa rzadziej zapadają na choroby serca, nowotwory, nadciśnienie czy osteoporozę. Podstawą jest jednak urozmaicenie jadłospisu oraz ciekawość w odkrywaniu kulinarnych bogactw smaków.

One Reply to “Rosół wegetariański z grzybami i makaronem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *