Rozgrzewająca zupa krem z pomidorów

Rozgrzewająca zupa krem z pomidorów

Przed nami coraz chłodniejsze jesienne popołudnia. Jest to okazja do rozgrzewania się za pomocą wartościowych, ciepłych i aromatycznych potraw. Idealne do tego celu są gęste zupy – kremy. Efektowne wyglądające,  bardzo smaczne a zarazem łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zupy są idealnym posiłkiem „awaryjnym” gdy mamy niespodziewanych gości. Idealnie sprawdzą się również jako danie obiadowe czy zdrowe kolacje dla singli jak i rodzin. Zupy „krem” można przyrządzić niemalże z każdych warzyw, my polecamy dzisiaj włoski rozgrzewający krem z pomidorów, którego przygotowanie jest banalnie proste.

Składniki do zupy krem z pomidorów:

  • pęczek włoszczyzny
  • 3 udka z kurczaka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 500 ml przecieru pomidorowego Valfrutta
  • puszka pomidorów krojonych z bazylią Valfrutta
  • 80 g oliwek czarnych Serpis
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 g świeżego imbiru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • sól pieprz,
  • można również dodać świeży imbir do smaku

Włoszczyznę należy obrać i z udkami z kurczaka zalać litrem wody. Od razu dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i zaczynamy gotować powoli na małym ogniu. Powstanie nam bulion drobiowy, który odcedzamy, następnie dodajemy do niego przecier pomidorowy Valfrutta, sól, pieprz i świeży starty imbir. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut.

W czasie gdy powstaje nam bulion na oliwie należy zeszklić czosnek. Następnie  wraz z pokrojonym w kostkę selerem naciowym, pokrojonymi w krążki oliwkami Serpis i krojonymi pomidorami Valfrutta wszystko wrzucamy do zupy.

Na koniec całość wystarczy zagotować i gotowe!

Zupa będzie jeszcze bardziej pożywna i sycąca, jeśli podana będzie z kawałkami mięsa, ugotowanymi w wywarze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *