Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą

By odkryć uroki słonecznej Italii wcale nie trzeba czekać na wakacyjny wyjazd. Tworząc w zaciszu swojej kuchni wyborne spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rukolą już dziś możemy wyruszyć w kulinarną podróż, z której długo nie będziemy chcieli wrócić.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g makaronu spaghetti,
  • słoiczek pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti,
  • 300 g sera gorgonzola,
  • 250 ml śmietany do sosów 18% lub kremówki 30%,
  • 1 średnia cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia,
  • 3 garści rukoli,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszkli je. Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. Dodaj śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz gałkę. Sos zredukuj do odpowiadającej Ci gęstości. Opcjonalnie dopraw go solą i pieprzem. Sos podawaj z ugotowanym al dente makaronem i rukolą.
Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.