Sposób na przyjęcie w ogrodzie

Dolmy

Spotkania z bliskimi, czy wspólne grillowanie ze znajomymi to oznaka nadchodzącego lata. Cieplejsze dni skutecznie zachęcają nas nie tylko do aktywnego spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale również do wspólnych posiłków na łonie natury. Czym jednak zaskoczyć gości, nie spędzając całego popołudnia w kuchni? Na szczęście jest kilka sposobów na ciekawe i efektowne dania.

Szybko i efektownie

Spotkanie ze znajomymi to doskonały sposób na letnie wieczory. W odróżnieniu od codziennych posiłków, zazwyczaj zależy nam na podaniu czegoś nie tylko smacznego i zdrowego, ale przede wszystkie efektownie wyglądającego. Spędzanie kilku godzin przed przyjęciem w kuchni, zazwyczaj nie wchodzi w grę. Wystarczy mieć pod ręką ryż ze szpinakiem lub zupę z soczewicy z serii Dania Babci Zosi, aby przygotować niezwykle interesujące propozycje dań, które zaskoczą gości.

Dlaczego warto jeść zieloną soczewicę?

Dolmy – małe gołąbki z liści winogron urzekną każdego łasucha nie tylko swoim wyglądem, ale i smakiem. Niezwykle soczyste i aromatyczne, z dodatkiem oliwy, chleba i fety znikną z talerzy w kilka chwil. Co ważne, potrawę można przygotować nawet kilka dni wcześniej.

Z kolei zupę z soczewicy zapiekaną pod ciastem francuskim przygotujemy niezwykle szybko, a efekt, jaki uzyskamy, zachwyci wszystkich. Smaczna, kusząca ciekawym smakiem, z dodatkiem delikatnie pikantnej czarnuszki stworzy niezapomniane doznania smakowe. Łatwe i smaczne potrawy, zaskoczą wszystkich znajomych, a nam nie zabiorą zbyt wiele czasu, który lepiej spędzić na świeżym powietrzu razem z gośćmi.

DOLMY- GOŁĄBKI Z LIŚCI WIONOGRON Z RYŻEM

ok. 40 sztuk

  • czas przygotowania: ok. 60 minut
  • czas pieczenia: ok. 30-40 minut
  • danie wegańskie, bezglutenowe

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie Ryżu ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi
  • 1 opakowanie suszonej włoszczyzny SyS
  • 1 słoik liści winogron (ok 250 g liści-waga bez zalewy) lub 40-50 świeżych liści
  • ok 150g koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki posiekanej świeżej mięty pieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • ok 0,5 l oliwy

Przeczytaj także:

Ryż biały i ryż basmati marki Britta – niezastąpione składniki wielu dań

Ciężko nam wyobrazić sobie kuchnię bez ryżu, który jest bez wątpienia jednym z najpopularniejszych na świecie dodatków do posiłków. Stosujemy go praktycznie we wszystkich rodzajach dań – od zup, przez sałatki, dania główne, aż po desery. Sięgając po ryż biały lub jego szlachetniejsza odmianę, ryż basmati, dostępne w ofercie marki Britta wzbogacimy nasze menu, nadając potrawom wyjątkowy smak.

PRZYGOTOWANIE

Ryż ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy ryż odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym samym czasie możemy przygotować wywar z suszonej włoszczyzny. W tym celu zalewamy susz 1,5 l zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Po tym czasie wywar zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem.

Następnie, możemy zająć się przygotowaniem liści winogron. Produkt możemy kupić np. w sklepach z grecką żywnością. Liście wyjmujemy ze słoika i płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Mniejsze lub uszkodzone możemy odłożyć na bok. Przydadzą nam się do wyłożenia naczynia do zapiekania. Jeżeli w liściach pozostaną grube kawałki łodyg, możemy je wyciąć. Jeśli przygotowujemy dolmy w sezonie letnim, możemy użyć świeżych liści winogron z jadalnych odmian winorośli, które często rosną na działkach bądź w przydomowych ogródkach. Jeśli korzystamy ze świeżych liści, wycinamy grubą łodygę i gotujemy je we wrzątku przez 3-4 minuty aż będą miękkie.

Gdy ryż wystygnie, dodajemy koncentrat pomidorowy, świeżą posiekaną miętę, sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Niewielkie porcje ryżu nakładamy na liście winogron i zawijamy jak gołąbki z kapusty.

Piekarnik nagrzewamy do 150-160 st. C. Dno naczynia do zapiekania skrapiamy oliwą i wykładamy liśćmi winogron, które wcześniej odłożyliśmy. Na liściach układamy gołąbki. W zależności od tego, jakiej wielkości naczyniem dysponujemy, układamy jedną lub więcej warstw. Na wierzch kładziemy liście winogron. Całość zalewamy przecedzonym wywarem z suszu. Jeżeli wywar nie zakryje całkowicie gołąbków, możemy dolać trochę wody. Wstawiamy naczynie do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut.

Gdy gołąbki wystygną układamy je w słoiku i zalewamy oliwą. Dolmy możemy przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni.

Dolmy świetnie sprawdzą się jako dodatek do lunchu czy kolacji, ale też na letnim przyjęciu lub pikniku w towarzystwie oliwek, chleba i fety.

ZUPA Z SOCZEWICY POD CIASTEM FRANCUSKIM

4 – 8 porcji

Czas przygotowania: 30 minut
Danie wegetariańskie

SKAŁADNIKI

1 opakowanie Zupy z soczewicy z serii Dania Babci Zosi firmy SyS

100/150 g gotowego ciasta francuskiego
1 jajko
sól gruboziarnista
czarnuszka

PRZYGOTOWANIE

Zupę z soczewicy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możemy ją przygotować nawet kilka godzin przed podaniem lub dzień wcześniej. Podczas przygotowywania potrawy warto pamiętać, że jeśli zupa będzie zbyt gorąca może nagrzać naczynie, co w efekcie utrudni nam przyklejanie ciasta. Warto zatem zupę odrobinę wystudzić przed przygotowywaniem potrawy.
Następnie przelewamy ją do żaroodpornych naczyń, miseczek lub kubeczków, w zależności od tego, w czym będziemy podawać potrawę. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.

Z ciasta francuskiego wycinamy kółka o 1cm, a nawet 1,5 cm szersze od naczynia, w którym będziemy zapiekać potrawę. Następnie w miseczce roztrzepujemy jajko i smarujemy nim brzegi naczyń. Przykrywamy naczynia krążkami ciasta i mocno przylepiamy do brzegów. Smarujemy wierzch ciasta jajkiem i posypujemy gruboziarnistą solą oraz czarnuszką. Naczynia wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż ciasto się zarumieni, czyli ok. 15-20 minut.

Warto pamiętać również, że podczas zapiekania naczynia nagrzeją się i trudniej będzie je chwycić kuchenną rękawicą. Dlatego wstawiając zupę do pieca, dobrze jest ustawić ją na podstawce, na przykład formie do tarty. W ten sposób wszystkie naczynia wyjmiemy za jednym razem.

Informacje o produkcie

Ryż ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi

Smaczny i zarazem zdrowy ryż ze szpinakiem z serii dania Babci Zosi, to propozycja zarówno dla najmłodszych, jak i tych starszych zwolenników szpinaku. Oparty na naturalnych składnikach, nie zawiera żadnych substancji chemicznych. Gotowy w zaledwie 20 minut, idealnie sprawdzi się jako jarzyna do obiadu lub z jajkiem jako danie główne. Stanowi też świetna podstawę do przygotowywania innych dań.

Masa: 250 g

Cena: 5,69 zł.

Zupa z soczewicy z serii Dania Babci Zosi

Zupa z soczewicy z serii Dania Babci Zosi dzięki mieszance przypraw i ziaren czerwonej soczewicy, jest niezwykle aromatyczna i pożywna. Jest smaczna, zdrowa, a na jej przygotowanie potrzeba zaledwie 20 minut. Idealna dla zdrowo odżywiających się osób lub będących na diecie.

Masa netto: 100g

Sugerowana cena detaliczna: 4,49 zł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *