Łączy w sobie uzdrawiające właściwości czerwonego wina i zielonej herbaty. Choć wygląda niepozornie, jest skuteczna, wszechstronna i naturalnie zdrowa.
Owoce aronii uważane są za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie. Przepełnione cennymi substancjami, witaminami, mikroelementami, błonnikiem i pektynami owoce nie bez powodu nazywane są źródłem zdrowia i młodości. Lista zalet i dobroczynnych właściwości tej rośliny zdaje się nie mieć końca. Owoce aronii są cennym surowcem dietetycznym z uwagi na obecność kwasu chlorogenowego, który spowalnia absorbcję glukozy. Dzięki wysokiej zawartości antocyjanów (ciemnych barwników), aronia ma właściwości przeciwutleniające, które opóźniają procesy starzenia, wykorzystywane są w profilaktyce przeciwnowotworowej, łagodzą skutki chemio- i radioterapii, szkodliwego promieniowania komputera oraz uodparniają skórę na promieniowanie UV. Sok z aronii obniża ciśnienie, chroni układ krwionośny przed działaniem wolnych rodników, a także zapobiega miażdżycy i żylakom. Wzmacnia naczynia krwionośne, łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby, a ponadto rewelacyjnie wpływa na organizm w okresach przeziębienia i grypy.
Aronia poprawia przemianę materii, dba o układ moczowy, zmniejsza poziom złego cholesterolu, a także odżywia skórę, włosy i paznokcie. Ze względu na to, że aronia stanowi kopalnię minerałów i witamin, sok jest wręcz wskazany dla kobiet w ciąży czy karmiących mam.
Przeczytaj także:
5 zasad żywieniowych dla świeżo upieczonej mamy.
Narodziny dziecka wiążą się z szeregiem zmian w życiu jego mamy. Nie bez znaczenia pozostaje również modyfikacja diety. Dostosowanie się do pięciu najważniejszych zasad żywieniowych wpłynie pozytywnie nie tylko na samopoczucie, ale również ułatwi powrót do formy sprzed ciąży.
Świeże owoce aronii są cierpkie w smaku z uwagi na wysoką zawartość naturalnych garbników. Rewelacyjnie nadają się natomiast na przetwory (galaretki, dżemy, soki), do kandyzowania albo suszenia. W gorące dni sok z aronii bardzo dobrze komponuje się z pomarańczą lub sokiem winogronowym. Zimą natomiast to nieoceniony dodatek do herbaty.
Aronia doskonale nadaje się do uprawy ekologicznej, która w ostatnich latach jest bardzo popularna. Można ją z powodzeniem prowadzić bez użycia chemii, krzewy są bowiem naturalnie odporne na szkodniki i choroby – mówi Katarzyna Barwińska przedstawiciel firmy Rabenhorst – producenta ekologicznych, naturalnych soków świeżo tłoczonych, butelkowanych na zimno. Co szczególnie ważne, aronia zachowuje wysoką zawartość składników aktywnych, dlatego soki na bazie tych owoców to prawdziwe bomby witaminowe, pozytywnie wpływające na funkcjonowanie całego organizmu. Sok z aronii można wykonać samemu w domu, nie wszyscy jednak mają takie możliwości lub po prostu chęci. Nie oznacza to jednak, że muszą zrezygnować z tego pełnego witamin napoju. W sklepach dostępne są butelkowane soki z aronii. Przy zakupie warto jednak zwrócić szczególną uwagę na skład oraz sposób wytwarzania i w myśl tego wybierać produkty 100% naturalne, tłoczone prosto z owoców a nie pozyskiwane ze zubożałych w witaminy koncentratów, niedosładzane, bez sztucznych dodatków i barwników – dodaje Katarzyna Barwińska z Rabenhorst.
Co ciekawe, pozytywne właściwości aronii przekładają się nie tylko na stan fizyczny, lecz również na kondycję fizyczną. Dzięki bardzo wysokiej zawartości witaminy PP (niacyny), aronia łagodzi stany napięcia nerwowego, migreny, bezsenność, a nawet przebieg depresji.
Po raz kolejny okazuje się, że Matka Ziemia wie najlepiej, co najkorzystniejsze dla naszego zdrowia. Warto pamiętać, że żadne suplementy diety nie zastąpią tego, co ofiarowuje człowiekowi natura. Victualia.pl