Tematem tego wpisu jest pyszna i zdrowa borówka brusznica, zwana także borówką czerwoną, to nie tylko nieodłączny towarzysz wierzbowych bazi, święconych w Niedzielę Palmową czy tradycyjna ozdoba wielkanocnych stołów i koszyczków, lecz przede wszystkim naturalny środek wzmacniający organizm i prawdziwa bomba witaminowa.
Borówka brusznica
Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea L. – borówka czerwona) jest powszechnie spotykana w naszej strefie klimatycznej, a medycyna ludowa zna jej cenne właściwości od wieków. Gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Występuje w umiarkowanej i chłodnej strefie całej półkuli północnej. W Polsce jest pospolita zarówno na niżu, jak i w górach. W niektórych rejonach Polski znana jako gogodze (Wiesław Grochowski, Jadalne owoce leśne, wydanie IV, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1986). Owoce brusznicy rozwijają się na niskich krzewinkach, mają piękny, nasycony czerwienią kolor, a ich smak jest połączeniem kwaskowości z goryczą. Z wyglądu przypominają owoce żurawiny. Co ciekawe, brusznica rośnie zarówno na podmokłych torfowiskach czy wrzosowiskach, jak i w suchych lasach świerkowych i sosnowych. Rośliny borówki brusznicy kwitną od maja do lipca, z czym związane jest też dojrzewanie owoców. Można je zbierać dwukrotnie w ciągu roku – najpierw w sierpniu, następnie zaś w końcu września i październiku (w cieplejszych rejonach kraju).
Roślina lecznicza
Surowiec zielarski: liście borówki – Folium Vitis idaeae, owoce – Fructus Vitis idaeae. Zawierają glikozydy: arbutynę, metyloarbutynę, erykolinę; kwasy organiczne, garbniki katechinowe, antocyjany, witaminy: B1, B2, witamina PP i witamina C.
Działanie: moczopędne, przeciwbiegunkowe, antyseptyczne i ściągające. Owoce działają regulująco na czynności trawienne, stosowane raczej jako środek dietetyczny.
Owoce borówki brusznicy doskonale wpływają na układ pokarmowy, regulując jego pracę i dbając o prawidłowe funkcjonowanie. Z uwagi na swoje właściwości odkażające i bakteriobójcze są nieocenione przy stanach zapalnych nerek i pęcherza oraz lekkich biegunkach, zaleca się również ich spożywanie przy przeziębieniu, grypie, anginie, zapaleniu płuc czy oskrzeli oraz przy zwalczaniu gorączki i bólu. Owoce brusznicy zawierają bardzo dużo witaminy C (18 mg/100g), B1, B2 i PP; sporo pektyn; kwasów organicznych (głównie benzoesowy) oraz związków polifenolowych (działających profilaktycznie i leczniczo na cały organizm człowieka) i antyoksydantów. Są także bardzo wartościowym środkiem dietetycznym przy diecie wysokotłuszczowej.
Naturalny sok z dzikich jagód brusznicy dobroczynnie wpływa na cały układ pokarmowy, wspomagając zarówno apetyt, jak i trawienie, dlatego może stanowić doskonałe uzupełnienie codziennej diety – tłumaczy Katarzyna Barwińska z Rabenhorst Polska. Świetnie działa także na układ odpornościowy oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Sok z brusznicy jest w smaku bardzo ożywczy, kwaskowaty i można pić go nie tylko na zimno, lecz także jako np. dodatek do ciepłej herbaty.
Aby sok był naprawdę wartościowy najlepiej przyrządzić go samemu w domu ze świeżych owoców. Jeżeli jednak nie mamy takiej możliwości, można skorzystać z gotowych soków dostępnych w dobrych sklepach. W naszej ofercie znajduje się sok z borówki brusznicy Rabenhorst, który jest w 100% naturalny i poisada certyfikat żywności ekologicznej BIO. Przy wyborze gotowego soku należy jednak zwrócić szczególną uwagę na skład i sposób produkcji. Nie dajmy się zwieść kolorowym, kartonowym opakowaniom z sokami, krzykliwie podkreślającym witaminowe bogactwo zawartości. Większość takich soków nie powstaje ze świeżych owoców tylko z wysoko przetworzonego koncentratu owocowego, który poddawany podczas obróbki termicznej działaniu wysokich temperatur traci to, co najcenniejsze – naturalne, owocowe witaminy.
Soki wytwarzane z koncentratów są często sztucznie witaminizowane, jednak nawet wysoka zawartość syntetycznych witamin nie stanowi szczególnej wartości dla organizmu, z powodu znikomej wchłanialności. Prawdziwe korzyści możemy czerpać stawiając na produkty naturalne, niskoprzetworzone, bez chemicznych dodatków, nie zawierające dodatkowego cukru, niepasteryzowane, tłoczone na zimno bezpośrednio z owoców.
Przeczytaj także:
Borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum) – Anna Radowicka.
Borówka jest słodka, smaczna, nie plami i ma niewiele kalorii, ale przede wszystkim borówka jest niezwykle odżywcza. To prawdziwy super owoc do zadań specjalnych. Prawidłowa nazwa borówki amerykańskiej to borówka wysoka (Vaccinium corymbosum).
Kulinarnie
Z owoców borówki bardzo często przygotowuje się także różnego rodzaju przetwory (konfitury, soki, galaretki), a zwłaszcza dżemy. Poza tym są wyśmienitym dodatkiem do dań mięsnych, szczególnie do dziczyzny i drobiu. Surowe borówki są nieco cierpkie, jeśli jednak poświęcimy kilka dni na przygotowanie, ten niepozorny owoc potrafi odwdzięczyć się zarówno smakiem, jak i całą gamą cennych składników odżywczych. www.victualia.pl