Olej z lnianki Ol’Vita zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany

Olej z lnianki Ol'Vita zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany

Olej z lnianki Ol’Vita zimno tłoczony, nieoczyszczony, wytłaczany jest ze starannie wyselekcjonowanych i przebadanych nasion lnianki siewnej znanej też pod nazwą lnicznik siewny. Olej cechuje typowy dla nasion lnianki zapach i nieco korzenny smak oraz żółty kolor. Dzięki zastosowanej metodzie tłoczenia „na zimno” występujące w tym oleju kwasy tłuszczowe i witamina E pozostają w niezmienionej formie. Olej ten jest produktem 100 % naturalnym, charakteryzuje go wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (około 40 g/ 100 g oleju).

Olej z lnianki zwany jest także olejem rydzowym. Zajmuje drugie miejsce, zaraz po oleju lnianym, wśród olejów z wysoką zawartością kwasów omega 3.   Olej rydzowy to bogactwo antyutleniaczy i nienasyconych kwasów tłuszczowych. W swoim składzie zawiera naturalną witaminę E (około 74 mg/100 g oleju), zaliczaną do najważniejszych antyoksydantów.
Olej z lnianki od dawna gościł na polskich stołach, jednak po czasie zapomnienia spowodowanego popularnością rzepaku, wraca teraz przeżywając swój kulinarny renesans. Jest bardzo chętnie wykorzystywany w kuchni, bo prócz wyjątkowych właściwości ma przyjemny, lekko korzenny smak. Idealnie pasuje do śledzi, sałatek, surówek, dresingów, ziemniaków oraz wszelkich dań serwowanych na zimno lub do okraszania po przygotowaniu dań ciepłych. Można go także spożywać bezpośrednio.

Przeczytaj też:

Smak zdrowia – Prozdrowotne właściwości olejów spożywczych – hit czy mit?

Olej z nasion kozieradki dodany do rosołu zastąpi klasyczną przyprawę w płynie, nadając nowy, wyśmienity wymiar niedzielnego rosołu. Olej z pestek dyni wraz z odrobiną octu winnego będzie doskonałym uzupełnieniem sałatek warzywnych, olej z lnianki nada niepowtarzalnego aromatu marynowanym śledziom z dodatkiem suszonych pomidorów i daktyli, a nierafinowany Ślężański olej rzepakowy będzie idealnym składnikiem domowego majonezu.

Ol'Vita - naturalny Olej z lnianki zimno tłoczony
Ol’Vita – naturalny Olej z lnianki zimno tłoczony

Olej z lnianki Ol’Vita to produkt polski, wyróżniony certyfikatem „Doceń polskie” oraz tytułem TOP PRODUKT. Olej ma atrakcyjną cenę, dostępny jest w butelce z ciemnego szkła, które chroni zawartość przed niekorzystnym wpływem światła i czynników zewnętrznych. Olej Ol’Vita dzięki najnowszej, zaawansowanej technologii tłoczenia na zimo, jest zdatny do użycia 6 miesięcy od wytłoczenia, należy jednak pamiętać aby po otwarciu przechowywać go w lodówce. Zaleca się spożywanie dwóch łyżeczek oleju dziennie.

Przeczytaj także:

Olej konopny zimnotłoczony, nieoczyszczony Ol’Vita – 250 ml.

100% naturalny Olej konopny zimnotłoczony marki Ol’Vita – codzienna porcja zdrowia, moc wspaniałych właściwości i bogactwo smaku. Ol’Vita to znana i ceniona na całym świecie marka, która od ponad 14 lat wytwarza najwyższej jakości oleje tłoczone na zimno, nieoczyszcone i nierafinowane. Wśród wyjątkowo bogatej gamy olejów Ol’Vita szczególnie godny polecenia jest zimnotłoczony, nieoczyszczony Olej konopny, który posiada wyjątkowe właściwości i moc bezcennych wartości.

Olej z lnianki Ol’Vita zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany
Marka: Ol’Vita
Pojemność: 250 ml
Sugerowana cena: 13 zł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.