Nadchodzi lato, a wraz z nim upragnione słońce i wysokie temperatury. W upalne dni, kiedy słupek rtęci mocno idzie w górę, koniecznie trzeba zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu i dostarczenie mu sporej dawki orzeźwienia. Pomogą w tym ożywcze propozycje z oferty Czas na Herbatę, czyli kompozycje „White Ice Tea”, „Inspiracja” i „Bora Bora”.
Obiegowa opinia głosi, że w gorące dni najlepiej sięgać po chłodne napoje. Nic bardziej mylnego! Okazuje się bowiem, że nic tak dobrze nie gasi pragnienia jak… gorąca herbata. Najlepiej jeżeli jest ona nie tylko ciepła, ale również słodka i koniecznie z dodatkiem owocowych akcentów. Marka Czas na Herbatę doskonale zdaje sobie sprawę z dobroczynnych właściwości herbacianego naparu, dlatego też na letnie dni przygotowała trzy kompozycje: „White Ice Tea”, „Bora Bora” oraz „Inspiracja”. Pierwsza z nich łączy w sobie subtelny aromat białej herbaty Pai Mu Tan ze świeżym smakiem dojrzałych owoców. Dodatek truskawki, cytryny, papai oraz kwiatu pomarańczy sprawia, że napój ten nie tylko doskonale orzeźwia, ale również pomaga cieszyć się wakacyjnym klimatem. Aby wydobyć pełnię smaku z „White Ice Tea” należy parzyć ją pod przykryciem przez 4-6 minut w wodzie o temperaturze 70 stopni. Druga kompozycja, „Bora Bora”, stanowi natomiast ukłon w stronę wielbicieli lekkich i słodkich smaków. W jej skład wchodzi bowiem egzotyczna papaja i hibiskus, najlepsze dary polskich sadów i ogrodów w postaci truskawki, jabłka, malin i czarnego bzu, a także kwiaty nagietka i bławatka. Herbatkę tę parzyć należy przez 5-8 minut (zalewając wodą o temperaturze 95 stopni), a następnie pić jeszcze ciepły napar i delektować się smakowitymi dodatkami. Ostatnia z letnich propozycji, nosząca urzekającą nazwę „Inspiracja” to autorska kompozycja złożona z zielonej herbaty Gunpowder uzupełniona dodatkiem maliny, jabłka i kwiatu słonecznika. Połączenie tych składników zapewnia niezapomniane wrażenia smakowe, a przygotowany z nich napar doskonale gasi pragnienie oraz nawadnia wyczerpany upałami organizm. „Inspirację” parzyć należy pod przykryciem w wodzie o temperaturze 80 stopni przez 1-3 minuty.
Przeczytaj także:
Yellow tea (zółta herbata) – herbata cesarska.
W dawnych czasach żółta herbata nazywana była „herbatą cesarską”, gdyż raczyć się nią mógł jedynie władca Chin, jego rodzina i najbliższe otoczenie. Na szczęście dziś jest ona dostępna dla wszystkich.
Wszystkie trzy herbaciane propozycje od Czas na Herbatę wybornie smakują zarówno w formie ciepłego napoju, jak i ostudzone i podane z lodem oraz kawałkami owoców.
Herbaty dostępne są w ofercie stacjonarnych sklepów Czas na Herbatę.