Rooibos – Napar inny niż wszystkie

Rooibos - Niebieskie migdaly Czas na Herbatę

Aromatyczny rooibos szturmem podbija serca Polaków. Charakterystyczny smak, subtelny kolor i zdumiewające właściwości tego naparu sprawiają, że chętnie sięgają po niego niemal wszyscy: dorośli, dzieci i osoby starsze. Czas na Herbatę posiada w swojej ofercie wiele różnych kompozycji, łączących delikatne liście rooibosa i wyśmienite dodatki. Najnowsza propozycja nosi nazwę „Niebieskie migdały” i zgodnie z nazwą – smakuje niebiańsko.

Rooibos, choć potocznie zwany czerwoną herbatą, nie zawiera w sobie herbacianych liści, pochodzi on od uprawianego w Afryce Południowej czerwonokrzewu afrykańskiego. Cienkie, aromatyczne listki tej rośliny pozwalają na uzyskanie naparu o specyficznym, miodowym smaku i bursztynowym kolorze. Stanowi doskonałe źródło mikroelementów i pierwiastków potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu takich jak: żelazo, potas, wapń, miedź, cynk, magnez, fluor czy mangan, dobroczynnie działających na układ pokarmowy kwasów fenolowych oraz spowalniających proces starzenia przeciwutleniaczy. W przeciwieństwie do tradycyjnych herbat nie zawiera ona kofeiny, dzięki czemu jej smakiem mogą delektować się nawet kobiety w ciąży, matki karmiące piersią i małe dzieci. Co więcej, z uwagi na swoje dobroczynne właściwości, napar polecany jest osobom chorym na astmę i anemię, borykającym się z problemami skórnymi i chorobami układu pokarmowego, a także wszystkim, którzy chcą poprawić odporność organizmu. W ofercie Czas na Herbatę aromatyczny rooibos dostępny jest w wielu różnych odmianach, z ciekawymi dodatkami: wanilią, trawą cytrynową czy egzotycznymi owocami. Najnowsza propozycja marki w deserowej odsłonie nosi nazwę „Niebieskie migdały” i poza suszonymi liśćmi czerwonokrzewu, zawiera w sobie karmel, ostropest, płatki migdałów oraz ziarna kakaowca. Z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom oryginalnych smaków. Z uwagi na dodatek ostropestu, po „Niebieskie migdały” sięgnąć powinny również osoby chore na cukrzycę lub skarżące się na problemy z wątrobą. Rooibosa należy parzyć przez ok. 5 minut w wodzie o temperaturze 95 stopni.

Przeczytaj także:

ROOIBOS – herbata z czerwonego krzewu.

Pośród górzystych terenów Południowej Afryki od wielu wieków w październiku rozkwitają żółte pąki czerwonokrzewu, zwanego także rooibosem. Z jego łodyg i liści sporządza się aromatyczny napar, który docenili już pierwotni mieszkańcy tamtejszych okolic.

Wszystkie propozycje oparte na rooibosie dostępne są online na www.czasnaherbate.net, a także w ofercie stacjonarnych sklepów Czas na Herbatę. Herbata rooibos „Niebieskie migdały” Cena: 27,90 zł/ 100 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.