Prezentujemy przepis na wegetariańskie chilli z kuskusem izraelskim, awokado i serem pleśniowym. Wegetariańskie chilli z kuskusem izraelskim marki Halina, awokado i serem pleśniowym to idealna propozycja smacznego i pożywnego obiadu.
Składniki wegetariańskiego chilli z kuskusem izraelskim, awokado i serem pleśniowym (2 osoby)
- 1 woreczek kuskusu izraelskiego marki Halina (100 g),
- 1 awokado (lekko miękkie),
- 1/2 brokuła (ok. 200 g),
- 2 serki pleśniowe (po 100 g),
- 1/2 szklanki ciecierzycy marki Halina,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 100 g pomidorów,
- 1 średnia papryka,
- papryczka ostra (ilość według uznania),
- 1 mała cebula,
- 3 cm imbiru świeżego,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki curry,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 150 ml mleczka kokosowego,
- 1 limonka,
- szczypiorek lub kolendra,
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub według preferencji),
- sól, pieprz.
Wykonanie wegetariańskiego chilli
- Przygotuj ciecierzycę według zaleceń producenta – namocz i ugotuj.
- Imbir, czosnek i cebulę obierz, drobno pokrój. Rozgrzej dużą patelnię, dodaj olej oraz pokrojone warzywa i smaż chwilkę do zeszklenia. Dodaj curry oraz kurkumę. Przesmaż przez ok. 1 minutę.
- Dodaj ugotowaną ciecierzycę, kukurydzę, pokrojone pomidory i papryki oraz mleczko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj i duś pod przykrywką ok. 5 minut. Warzywa będą al dente, ale jeśli wolisz bardziej miękkie, gotuj dłużej. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, curry oraz limonką.
- W międzyczasie ugotuj kuskus według zaleceń producenta. Ugotuj też brokuł, najlepiej na parze.
- Serki pleśniowe zgrilluj na patelni grillowej z obu stron, na średnim ogniu.
- Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę, obierz ze skóry, pokrój i skrop limonką.
- Ugotowany kuskus podawaj z sosem curry, serem, pokrojonym awokado oraz brokułem. Posyp szczypiorkiem lub kolendrą.
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę: http://halina.eu/pl/.
Osoby zainteresowane innymi ciekawymi przepisami zapraszamy na stronę: http://kulinarnie.ona24.eu/.