Chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryn to doskonałe danie dla wszystkich miłośników mięsnych potraw, którzy nie boją się kulinarnych eksperymentów. Polecamy bardzo serdecznie aby spróbować to danie. Jest nie tylko pyszne ale i zdrowe.
Przepis na chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryn:
Składniki dania:
- 1 kg wieprzowiny (pociętej na porcje kotletów)
- 80 g łupanych pistacji
- 80 g mąki kukurydzianej
- 3 gałązki tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- sól pieprz
- sok z cytryn Limmi
- 20 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
Sposób przygotowania kotlecików:
- Składniki na panierkę: oberwij z gałązek listki ziół i posiekaj je razem z obłupanymi i zmielonymi pistacjami. Przesyp składniki na patelnię, dodaj do nich mąkę kukurydzianą, sól, pieprz i przemieszaj składniki.
- Mięso: roztłucz porcje mięsa na płaskie kawałki – kotlety. Do dużej patelni wlej sok z cytryn i włóż do niej mięso na kilka minut, tak, aby się namoczyło.
- Kotlety obtaczaj ze wszystkich stron w przygotowanej wcześniej mieszance na panierkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kotlety ok. 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie przekładaj na patelni mięso, tak aby usmażyło się równo z obu stron. Panierka kotletów powinna mieć złoty, zarumieniony kolor.
Chrupiące kotleciki podawaj z ulubioną sałatką i pieczonymi ziemniakami.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska