Krewetkowa przystawka

krewetkowa przystawka

Kuchnia włoska znana jest ze świeżych, pełnych smaków produktów oraz łatwych do przyrządzenia dań. Potrzeba dosłownie kilka minut, aby stworzyć prawdziwą ucztę dla podniebienia w postaci pysznej krewetkowej przystawki z dodatkiem cukinii, orzechów pini oraz rodzynek. Potrawa ta, choć prosta w przygotowaniu, z pewnością sprosta wymaganiom nawet najwykwintniejszych smakoszy.

Krewetkowa przystawka

Składniki na 4 porcje:

  • 600 g obranych krewetek,
  • 1 cukinia,
  • 1 główka cykorii sałatkowej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki orzeszków pini,
  • 4 łyżki rodzynek,
  • Glassa Gastronomica Ponti na bazie octu balsamicznego z Modeny,
  • płatki chilli (opcjonalnie),
  • natka pietruszki (opcjonalnie),
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia,
  • sól i pieprz do smaku.

Przeczytaj także:

Złociste krewetki królewskie w sosie imbirowym.

Krewetki to zdecydowanie najpopularniejsze skorupiaki wśród wszystkich owoców morza. Wbrew pozorom w bardzo łatwy i szybki sposób możemy przygotować je samodzielnie w domu. Przepis na złociste krewetki królewskie w sosie imbirowym z dodatkiem odpowiedniego ryżu to świetny sposób na błyskawiczny obiad z orientalną nutą.

Sposób przygotowania:

Namocz rodzynki w zimnej wodzie. Na oliwie zeszklij posiekany czosnek i dodaj do niego krewetki. Dopraw je pieprzem i solą, a na koniec pokrop Glassą z octem balsamicznym z Modeny. Zdejmij patelnię z ognia i przestudź jej zawartość. Oddziel 12 zewnętrznych, większych liści cykorii, a resztę posiekaj i wrzuć do miski. Następnie dorzuć do niej pokrojoną w cienkie paski cukinię, orzeszki pini, odcedzone rodzynki i krewetki. Całość pokrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Sałatkę podawaj na większych liściach cykorii i serwuj gościom.

krewetkowa przystawka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.