Spaghetti alla Carbonara to klasyczny przepis na szybkie i smaczne danie wprost ze słonecznej Italii.
Składniki dla 4 osób:
- 350g makaronu spaghetti Arrighi
- 150 g chudego wędzonego boczku
- 100g startego sera pecorino lub parmezanu
- pieprz do smaku
- 4 żółtka + 1 całe jajko
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron al dente w dużej ilości lekko osolonej wody.
- Wrzuć na rozgrzaną patelnię pokrojony w kostkę lub cienkie paseczki boczek i poczekaj chwilę, aż wytopi się z niego tłuszcz i się zarumieni. Odstaw z ognia i pozostaw do przestudzenia.
- W międzyczasie rozbij jajko i żółtka w dużej misce, dodaj tarty ser i dopraw pieprzem.
- Mieszając dokładnie dodaj przestudzony boczek. Odcedź makaron i od razu wymieszaj go dokładnie z przygotowanym jajecznym sosem. Podawaj od razu.
Smacznego!
One Reply to “Przepis na Spaghetti alla Carbonara”