Przepis na „ZIELONĄ MOC”

zielona moc

Przepis na ZIELONĄ MOC – czyli pyszny, pełen zdrowia i witamin, 100% naturalny, słodki koktajl ze szpinakiem, sezamem i chrupiącymi pufingowanymi truskawkami. Wspaniały pomysł na pyszny, orzeźwiający koktajl pełen zielonej mocy, będący prawdziwą bombą witaminową bez cienia zbędnych pustych kalorii i sztucznych dodatków. Naturalnie słodki, gęsty i pożywny, a do tego świetnie prezentujący się koktajl może stać się jednym z pięciu wskazanych posiłków podczas dnia.

Koktajl jest też doskonały dla dzieci, które zazwyczaj stronią od warzyw i owoców. Dzięki jego ciekawej formie, świetnemu kolorowi i słodkiemu smakowi można do dziecięcego menu przemycić nawet szpinak! Oprócz świeżych składników bardzo ciekawym dodatkiem są puffingowane* truskawki, które nie tylko dodają oryginalności, pysznego smaku, porcji dodatkowych naturalnych witamin i pięknie prezentują się jako ozdoba, ale także świetnie przełamują konsystencję koktajlu, stając się zaskakującą, przyjemnie chrupiącą, słodką witaminową niespodzianką.

Składniki na 3 porcje:

  • 2 średnie banany
  • 1 dojrzałe mango
  • Szpinak – 2 duże garści
  • łyżka białego łuskanego sezamu ( plus szczypta do posypania na wierzch )
  • odrobina wody ( wg uznania do rozcieńczenia )
  • garść puffingowanych* truskawek ( Puffins ) do posypania na wierzch

Przeczytaj także:

Szybkie śniadaniowe koktajle na bazie produktów fermentowanych.

Koktajle oparte na mlecznych produktach fermentowanych – jogurcie, kefirze i zsiadłym mleku – są doskonale znane od wielu już lat. Do niedawna były jednak głównie spożywane latem, gdy panowała obfitość świeżych owoców najlepiej nadających się jako dodatek do mlecznych napojów, takich jak truskawki, maliny czy porzeczki. Okazuje się jednak, że koktajle to coś znacznie więcej, niż tylko sposób na orzeźwienie podczas letnich upałów. Potrafią być bowiem pożywne, bardzo sycące, ale co najważniejsze – są świetnym sojusznikiem w walce z zarazkami atakującymi nasz organizm podczas zimniejszej części roku. Najlepiej, jeśli ten sojusznik rozpocznie swoją dobroczynną pracę od samego rana.

Sposób przygotowania koktajlu:

Obrać banana i mango, zmiksować razem ze szpinakiem i sezamem. Rozcieńczyć odrobiną wody, jeszcze raz zmiksować i przelać do szklanek. Na koniec koktajl posypać puffingowanymi truskawkami i odrobiną sezamu. Gotowe! Smacznego

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

  • 169 kcal
  • białko – 2,4 g
  • węglowodany – 33,4 g
  • tłuszcz – 2,4 g

Puffingowane* – czyli suszone nowoczesną metodą puffingu – w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.