Przed nami coraz chłodniejsze jesienne popołudnia. Jest to okazja do rozgrzewania się za pomocą wartościowych, ciepłych i aromatycznych potraw. Idealne do tego celu są gęste zupy – kremy. Efektowne wyglądające, bardzo smaczne a zarazem łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zupy są idealnym posiłkiem „awaryjnym” gdy mamy niespodziewanych gości. Idealnie sprawdzą się również jako danie obiadowe czy zdrowe kolacje dla singli jak i rodzin. Zupy „krem” można przyrządzić niemalże z każdych warzyw, my polecamy dzisiaj włoski rozgrzewający krem z pomidorów, którego przygotowanie jest banalnie proste.
Składniki do zupy krem z pomidorów:
- pęczek włoszczyzny
- 3 udka z kurczaka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 500 ml przecieru pomidorowego Valfrutta
- puszka pomidorów krojonych z bazylią Valfrutta
- 80 g oliwek czarnych Serpis
- 3 łodygi selera naciowego
- 4 ząbki czosnku
- 5 g świeżego imbiru
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
- sól pieprz,
- można również dodać świeży imbir do smaku
Włoszczyznę należy obrać i z udkami z kurczaka zalać litrem wody. Od razu dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i zaczynamy gotować powoli na małym ogniu. Powstanie nam bulion drobiowy, który odcedzamy, następnie dodajemy do niego przecier pomidorowy Valfrutta, sól, pieprz i świeży starty imbir. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut.
W czasie gdy powstaje nam bulion na oliwie należy zeszklić czosnek. Następnie wraz z pokrojonym w kostkę selerem naciowym, pokrojonymi w krążki oliwkami Serpis i krojonymi pomidorami Valfrutta wszystko wrzucamy do zupy.
Na koniec całość wystarczy zagotować i gotowe!
Zupa będzie jeszcze bardziej pożywna i sycąca, jeśli podana będzie z kawałkami mięsa, ugotowanymi w wywarze.