By odkryć uroki słonecznej Italii wcale nie trzeba czekać na wakacyjny wyjazd. Tworząc w zaciszu swojej kuchni wyborne spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rukolą już dziś możemy wyruszyć w kulinarną podróż, z której długo nie będziemy chcieli wrócić.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g makaronu spaghetti,
- słoiczek pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti,
- 300 g sera gorgonzola,
- 250 ml śmietany do sosów 18% lub kremówki 30%,
- 1 średnia cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia,
- 3 garści rukoli,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszkli je. Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. Dodaj śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz gałkę. Sos zredukuj do odpowiadającej Ci gęstości. Opcjonalnie dopraw go solą i pieprzem. Sos podawaj z ugotowanym al dente makaronem i rukolą.