Ryż jaśminowy – z czym smakuje najlepiej?

infografika ryż jaśminowy z czym smakuje najlepiej

Ryż jaśminowy należy do najbardziej cenionych na świecie gatunków tego popularnego zboża. Jego subtelny aromat sprawia, że wraz z naszymi ulubionymi składnikami pozwoli stworzyć zarówno sycące śniadanie, pożywny obiad, jak i lekki podwieczorek.

Kwitnący smak Orientu – Ryż Jaśminowy marki Britta

Ryż jaśminowy BrittaNatura najbujniej rozwija się latem, i to właśnie wtedy możemy do woli korzystać ze świeżych, sezonowych produktów. Niemniej gdy zależy nam, aby nasze menu rozkwitało bogactwem aromatów bez względu na porę roku, najlepszym z możliwych wyborów jest Ryż Jaśminowy marki Britta, który teraz dostępy jest również w zupełnie nowym opakowaniu. Ten niezwykle delikatny specjał o subtelnej kwiatowej nucie zaspokoi nasz apetyt oraz ukoi zmysły, zamieniając nawet najprostsze danie w wyjątkową i prawdziwie egzotyczną ucztę.

Aromatyczna inspiracja

Udane eksperymenty kulinarne nie muszą tylko i wyłącznie wiązać się z wyszukiwaniem zupełnie nowych kompozycji smakowych. Równie ciekawą przygodą może stać się wypróbowanie nieznanych nam dotąd produktów, które swoim niecodziennym aromatem pozwolą odświeżyć codzienne menu oraz dostarczyć nam niespotykanych wrażeń. Do takich właśnie produktów należy Ryż Jaśminowy marki Britta, który swą nazwę zawdzięcza bardzo smukłym, śnieżnobiałym ziarenkom uwalniającym lekką kwiatową woń podczas gotowania. Ryż ten uprawiany jest w górzystych rejonach egzotycznej Tajlandii i dawnej jego smak znany był jedynie potomkom rodziny królewskiej. Obecnie specjał ten stanowi podstawę nie tylko kuchni orientalnej, ale z ogromnym powodzeniem podbija podniebienia smakoszy z całego świata. Ziarna Ryży jaśminowego marki Britta po ugotowaniu pozostają idealnie sypkie i nigdy się nie sklejają. Dzięki temu każde uzupełnione nim danie nie tylko wyśmienicie smakuje i pachnie, ale także bardzo estetycznie prezentuje się na talerzu. Ponadto teraz Ryż Jaśminowy marki Britta dostępny jest w nowym, 500-gramowym pozbawionym torebek i szczelnie ofoliowanym od wewnętrznej strony opakowaniu. Nie tylko chroni ono świeżość delikatnych ziaren, ale i pozwala na wykorzystanie odpowiedniej ilości ryżu, precyzyjnie odmierzonej i dopasowanej do wymogów konkretnej receptury.

Bukiet smaków

Wybierając Ryż Jaśminowy marki Britta zyskamy szansę, by przetestować szereg finezyjnych, choć zaskakująco prostych w przygotowaniu potraw. Jedna saszetka tego aromatycznego przysmaku stworzy doskonały duet z krewetkami w sosie pomarańczowo-limonkowym. Równie egzotyczny efekt osiągniemy łącząc wysmukłe, śnieżnobiałe ziarna ryżu jaśminowego z warzywami duszonymi w mleczku kokosowym z chili, kurkumą i imbirem. Jego delikatna nuta pozwala także na przygotowanie bardzo wykwintnych, a jednocześnie lekkich deserów, takich jak chociażby ryżowy pudding z dodatkiem cynamonu i bakalii, czy też nadziewane owocami kulki ryżowe.

Ryż Jaśminowy marki Britta to sprawdzony przepis na zdrowe, lekkie i bardzo apetyczne dania, który sprawi, że nasze codzienne menu rozkwitnie na nowo pełnią smaków i aromatów.

2 Replies to “Ryż jaśminowy – z czym smakuje najlepiej?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.