Ryż i ryba to zgrane połączenie. Przepis na ryżowe krokiety z nadzieniem z tuńczyka to pomysł na oryginalną, ale i pożywną przystawkę. Prezentujemy przepis na krokiety ryżowe z nadzieniem z tuńczyka.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania wywaru warzywnego. Umyte, obrane i pokrojone warzywa umieść w garnku z wodą, dodaj sok z cytryny i pieprz. Zagotuj, dodaj sól. Gotuj pod przykryciem około półtorej godziny, a następnie odcedź bulion tak, aby nie zawierał kawałków warzyw.
- Przygotuj nadzienie ryżowe: posiekaj bardzo drobno cebulkę szalotkę i dodaj do rozgrzanej wcześniej w dużym garnku oliwy. Podsmażaj na małym ogniu przez około 5 minut, a następnie zalej bulionem. Do bulionu dodaj ryż, a następnie 100 ml soku z cytryny. Gotuj (około 20 minut) na małym ogniu aż płynny bulion się zredukuje, a ryż zaabsorbuje wodę. Po ugotowaniu dodaj masło i parmezan. Przełóż ryż na dużą patelnię, przykryj i pozostaw do ostudzenia.
- Schłodzony ryż podziel na 15 równych porcji. Każdą z porcji uformuj w dłoniach w płaski okrągły kształt, który wypełnisz porcją (wielkości małej łyżeczki) tuńczyka. Przykryj tuńczyka ryżem, formując charakterystyczne krokieciki.
- Każdy z krokietów obtocz w rozbitym jajku i bułce tartej. Smaż na głębokim tłuszczu – oleju ryżowym – w wysokiej temperaturze. Kiedy panierka krokietów się zarumieni, wyjmij je z patelni i połóż na kuchennym papierowym ręczniczku, aby odcedzić nadmiar tłuszczu. Podawaj na gorąco i ciesz się smakiem włoskiej przystawki.
Przeczytaj także:
Szybko przygotowany obiad nie musi być gorszy czy mniej smaczny od dania czasochłonnego i wymagającego wiele pracy. Dzięki dodatkom, takim jak tuńczyk z puszki czy zielone oliwki, możemy stworzyć pyszne i zdrowe danie w mgnieniu oka.
Składniki na 15 krokietów:
- 500 g ryżu ( najlepiej typu Carnaroli do risotto),
- 80 g cebulki szalotki,
- 100g sera typu parmezan,
- 15 g masła,
- 30 g oliwy z oliwek extra vergine Olitalia,
- 100 ml soku z cytryn Limmi,
- olej ryżowy Olitalia (do smażenia).
Składniki na nadzienie krokietów:
- 2 słoiki tuńczyka w sosie własnym Callipo 160g
Składniki na wywar bulionowy:
- 100 ml soku z cytryn Limmi
- 1l wody
- 10 g pieprzu ( w ziarenkach)
- 1 marchewka
- 100 g selera
- 1 biała cebula średniej wielkości
Składniki na panierkę:
- 2 jajka
- 150 g bułki tartej
- sól i pieprz
Firma Index Food powstała w 1988 r. Zajmuje się importem i dystrybucją markowych produktów spożywczych, a od 1997 r. jej misją stało się promowanie walorów zdrowotnych, kulinarnych oraz smakowych przede wszystkim kuchni śródziemnomorskiej. Wszystkie dystrybuowane produkty tworzą bogatą ofertę, dzięki której można stworzyć szereg dań charakterystycznych dla południa Europy. Index Food posiada w swej ofercie produkty takich marek jak: Olitalia, Valfrutta, DeCecco, Arrighi, Grand’Italia, Callipo, Ponti, Serpis, Limmi, Sunquick, Toblerone, Daim i Ricola, a także Corny i Schwartau.
One Reply to “Niesamowite krokiety ryżowe z nadzieniem z tuńczyka”