Delikatny łosoś z rusztu z grillowanymi warzywami

delikatny łosoś z rusztu z bukietem grillowanych warzyw fot. Britta

Łosoś to jeden z największych naturalnych skarbów Norwegii, a przy tym jedna z najbardziej cenionych ryb na świecie. Jego znakiem rozpoznawczym jest wyborny smak oraz delikatny różowy kolor. Podany wraz ze świeżymi, sezonowymi warzywami oraz z wybornym ryżem parboiled stanowi kompozycję smaków na najwyższym poziomie. Mamy dzisiaj dla Was przepis na delikatnego łososia z rusztu z feerią grillowanych warzyw.

Delikatny łosoś z rusztu z feerią grillowanych warzyw

Składniki na 2 porcje:

Sposób przygotowania:

Warzywa pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm. Posól je delikatnie, natrzyj oliwą
i posyp posiekanym tymiankiem. Odstaw na około 10-15 minut. Ryż Parboiled marki Britta ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łososia przypraw solą i pieprzem do smaku, a następnie smaż go ok. 4 minuty z każdej strony. Zamarynowane wcześniej warzywa smaż na patelni grillowej ok. 2-3 minuty z każdej strony tak, aby uzyskać na skórce delikatną, ozdobną krateczkę.

Przeczytaj także:

Łosoś z pesto bazyliowym na warzywach na parze.

Łosoś to wyjątkowa ryba, którą można przyrządzać na wiele sposób. Gotowanie na parze, pozwala uzyskać aksamitne i wyjątkowo soczyste rybie mięso, a dodatek świeżych warzyw i aromatycznego pesto bazyliowego nadaje mu wyrazistości.

Usmażonego łososia podaj z Ryżem Parboiled marki Britta oraz grillowanymi warzywami. Udekoruj listkami tymianku.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: http://britta.pl/pl/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.