Łosoś to jeden z największych naturalnych skarbów Norwegii, a przy tym jedna z najbardziej cenionych ryb na świecie. Jego znakiem rozpoznawczym jest wyborny smak oraz delikatny różowy kolor. Podany wraz ze świeżymi, sezonowymi warzywami oraz z wybornym ryżem parboiled stanowi kompozycję smaków na najwyższym poziomie. Mamy dzisiaj dla Was przepis na delikatnego łososia z rusztu z feerią grillowanych warzyw.
Delikatny łosoś z rusztu z feerią grillowanych warzyw
Składniki na 2 porcje:
- 1 torebka Ryżu Parboiled marki Britta,
- 2 filety z łososia,
- 1 mała cukinia,
- 1 mały bakłażan,
- 1 żółta papryka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cytryna,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- gałązki tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Warzywa pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm. Posól je delikatnie, natrzyj oliwą
i posyp posiekanym tymiankiem. Odstaw na około 10-15 minut. Ryż Parboiled marki Britta ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łososia przypraw solą i pieprzem do smaku, a następnie smaż go ok. 4 minuty z każdej strony. Zamarynowane wcześniej warzywa smaż na patelni grillowej ok. 2-3 minuty z każdej strony tak, aby uzyskać na skórce delikatną, ozdobną krateczkę.
Przeczytaj także:
Łosoś z pesto bazyliowym na warzywach na parze.
Łosoś to wyjątkowa ryba, którą można przyrządzać na wiele sposób. Gotowanie na parze, pozwala uzyskać aksamitne i wyjątkowo soczyste rybie mięso, a dodatek świeżych warzyw i aromatycznego pesto bazyliowego nadaje mu wyrazistości.
Usmażonego łososia podaj z Ryżem Parboiled marki Britta oraz grillowanymi warzywami. Udekoruj listkami tymianku.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: http://britta.pl/pl/.