Bezglutenowy aromatyczny chleb gryczany

Bezglutenowy aromatyczny chleb gryczany

Wypieki i potrawy z mąką gryczaną zyskują coraz większą popularność. Dzięki niepowtarzalnemu aromatowi są chętnie wykorzystywane przez miłośników urozmaiconej kuchni, a dzięki właściwościom mąki gryczanej często sięgają po nie osoby na diecie bezglutenowej oraz fani zdrowego odżywiania. Poniżej przepis na bezglutenowy chleb gryczany, który przygotowuje się w bardzo prosty sposób i w dość krótkim czasie.


Składniki

  • 250 g Mąki Teff 3 PAULY (3pauly.de),
  • 125 g mąki gryczanej,
  • 125 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej,
  • 15 g masła,
  • 10 g soli,
  • 5 g drożdży,
  • 450 ml letniej wody.

Przygotowanie

  1. Rozpuścić drożdże w letniej wodzie.
  2. Dodać wszystkie inne składniki i zmiksować na gładką i jednolitą masę.
  3. Umieścić ciasto w formie i odstawić na ok. 1 godzinę.
  4. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 ° C  przez około 40 minut
  5. Po wypieku natychmiast wyjąć chleb z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego!

Przeczytaj także:

Modna dieta bezglutenowa – komu jest rzeczywiście potrzebna (Małgorzata Desmond)?

Modna dieta bezglutenowa robi zawrotną karierę. Dotarła również do Polski. Powstają restauracje podające dania bezglutenowe, albo o jego niskiej zawartości, na półkach w sklepach pojawiają się produkty z podobnymi oznaczeniami. Komu ednak potrzeba jest ta dieta i czy rzeczywiście gluten stał się wrogie numer 1? Jakie są prawdy i mity związane z dietą bezglutenową?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.