Wypieki i potrawy z mąką gryczaną zyskują coraz większą popularność. Dzięki niepowtarzalnemu aromatowi są chętnie wykorzystywane przez miłośników urozmaiconej kuchni, a dzięki właściwościom mąki gryczanej często sięgają po nie osoby na diecie bezglutenowej oraz fani zdrowego odżywiania. Poniżej przepis na bezglutenowy chleb gryczany, który przygotowuje się w bardzo prosty sposób i w dość krótkim czasie.
Składniki
- 250 g Mąki Teff 3 PAULY (3pauly.de),
- 125 g mąki gryczanej,
- 125 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej,
- 15 g masła,
- 10 g soli,
- 5 g drożdży,
- 450 ml letniej wody.
Przeczytaj także:
Z glutenem czy bez? Fakty i mity na temat diety bezglutenowej.
Przygotowanie
- Rozpuścić drożdże w letniej wodzie.
- Dodać wszystkie inne składniki i zmiksować na gładką i jednolitą masę.
- Umieścić ciasto w formie i odstawić na ok. 1 godzinę.
- Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 ° C przez około 40 minut
- Po wypieku natychmiast wyjąć chleb z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego!
Przeczytaj także:
Modna dieta bezglutenowa – komu jest rzeczywiście potrzebna (Małgorzata Desmond)?
Modna dieta bezglutenowa robi zawrotną karierę. Dotarła również do Polski. Powstają restauracje podające dania bezglutenowe, albo o jego niskiej zawartości, na półkach w sklepach pojawiają się produkty z podobnymi oznaczeniami. Komu ednak potrzeba jest ta dieta i czy rzeczywiście gluten stał się wrogie numer 1? Jakie są prawdy i mity związane z dietą bezglutenową?