Przepis na sycący, domowy chleb konopny na zakwasie, wzbogacony ziarnami konopi. Przepis na wspaniały domowy chleb, który podbija podniebienie smakiem i urzeka świeżością. Dodatek mąki konopnej i ziarnem konopi nadaje charakteru i oryginalności temu chlebowemu wypiekowi, a właściwości mąki konopnej podbijają jego wartość odżywczą. Każdy może śmiało zmierzyć się z wypiekiem tego chleba, który z pewnością stanie się przysmakiem i wartościową pozycją w codziennym, zdrowym menu.
Składniki domowego chleba konopnego na zakwasie
Do przygotowania chleba z konopi potrzebne sa następujące składniki:
- 450 g mąki pszennej typ 450,
- 100 g mąki konopnej Ol’Vita,
- 200 g zakwasu żytniego,
- 350 ml letniej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka miodu,
- 2 – 3 łyżki rozgniecionych ziaren konopi siewnej do posypania chleba.
Przygotowanie domowego chleba konopnego na zakwasie
Aby przygotować pyszny chleb konopny wykonaj następujące czynności:
- Do odmierzonej ilości wody dodaj mąkę pszenną, mąkę z ziaren konopi Ol’Vita, zakwas, miód i sól.
- Całość wymieszaj i wyrób na ciasto mikserem przez ok 5 minut.
- Ciasto przełóż do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch posyp ziarnami konopi.
- Foremkę z ciastem wstaw do ciepłego piekarnika zagrzanego do temp ok 30 – 35°C.
- Pozostaw tam chleb do leżakowania na ok 4-5 godzin.
- Po leżakowaniu chleb upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 60 minut.
Wskazówka
Ziarna konopi można dodać dodatkowo do ciasta podczas wyrabiania mikserem, ciasto można wzbogacić także innymi ulubionymi ziarnami np. sezamem lub słonecznikiem.
Gotowe! Smacznego!