Domowy chleb konopny na zakwasie

Domowy chleb konopny na zakwasie

Przepis na sycący, domowy chleb konopny na zakwasie, wzbogacony ziarnami konopi. Przepis na wspaniały domowy chleb, który podbija podniebienie smakiem i urzeka świeżością. Dodatek mąki konopnej i ziarnem konopi nadaje charakteru i oryginalności temu chlebowemu wypiekowi, a właściwości mąki konopnej podbijają jego wartość odżywczą. Każdy może śmiało zmierzyć się z wypiekiem tego chleba, który z pewnością stanie się przysmakiem i wartościową pozycją w codziennym, zdrowym menu.

Składniki domowego chleba konopnego na zakwasie

Do przygotowania chleba z konopi potrzebne sa następujące składniki:

  • 450 g mąki pszennej typ 450,
  • 100 g mąki konopnej Ol’Vita,
  • 200 g zakwasu żytniego,
  • 350 ml letniej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 – 3 łyżki rozgniecionych ziaren konopi siewnej do posypania chleba.
Z konopi robi się olej konopny bardzo bogaty w CBD czyli kannabidiol. Czym jest CBD?

Przygotowanie domowego chleba konopnego na zakwasie

Aby przygotować pyszny chleb konopny wykonaj następujące czynności:

  • Do odmierzonej ilości wody dodaj mąkę pszenną, mąkę z ziaren konopi Ol’Vita, zakwas, miód i sól.
  • Całość wymieszaj i wyrób na ciasto mikserem przez ok 5 minut.
  • Ciasto przełóż do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wierzch posyp ziarnami konopi.
  • Foremkę z ciastem wstaw do ciepłego piekarnika zagrzanego do temp ok 30 – 35°C.
  • Pozostaw tam chleb do leżakowania na ok 4-5 godzin.
  • Po leżakowaniu chleb upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 60 minut.

Wskazówka

Ziarna konopi można dodać dodatkowo do ciasta podczas wyrabiania mikserem, ciasto można wzbogacić także innymi ulubionymi ziarnami np. sezamem lub słonecznikiem.

Gotowe! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.