W górskich potokach czuje się jak ryba w wodzie, dlatego wybiera nurty z krystalicznie czystą wodą. Należy do rodziny łososiowatych. O kim mowa? Powitajcie pstrąga i zróbcie mu miej-sce na rozgrzanym ruszcie. To ryba, która idealnie nadaje się na spotkania z przyjaciółmi czy rodziną w towarzystwie grilla. Z dodatkiem koperku, masła czy oliwy smakuje jeszcze lepiej. Pstrąg lekko podpieczony na ruszcie nie traci swojej delikatności, a co lepsze, zyskuje charak-teru. Szef kuchni Knorr poleca pstrąga z grilla jako alternatywę dla ciężkostrawnych dań z rusztu. Rybę można podawać z dodatkiem grillowanych warzyw, które dopełnią przygotowa-ną potrawę.
Pstrąg z grilla – Przepis
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Składniki potrawy „Pstrąg z grilla”
- 2 pstrągi,
- 1,5 łyżeczki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki masła lub margaryny,
- 0,5 pęczka koperku.
Sposób przygotowania
Rybę starannie umyj oraz oczyść. W tym celu pozbądź się łusek i jeszcze raz umyj pstrąga na zewnątrz i w środku.
Skrop mięso oliwą z oliwek oraz posyp Delikatem przyprawą uniwersalną Knorr.
We wnętrzu ryby umieść masło i kilka gałązek koperku.
Pstrąga grilluj przez około 10 minut z każdej strony.
Gotowe 🙂 Smacznego!