Ferie z kulinarną fantazją – pyszne przepisy dla całej rodziny

Ziemniaczana zapiekanka ze śledziem i porem

Ryby to samo zdrowie! W okresie ferii zadbaj o pyszne i odżywcze posiłki dla całej twojej rodziny. Postaw na przysmaki, które nie tylko wzmacniają odporność, ale i wyśmienicie smakują.

Na górskim stoku, nad morzem czy w rodzinnym mieście – ferie to czas zwiększonej aktywności twoich pociech, skorych do nieustannej zabawy. Zadbaj o to, aby miały siłę, ale i odporność. Skorzystaj z poniższych przepisów, które wykorzystasz zarówno przy rodzinnych śniadaniach, jak i obiedzie.

Śniadaniowy twarożek na okrągło

Śniadaniowy twarożek na okrągło
Śniadaniowy twarożek na okrągło

Składniki:

  • śledzik na okrągło z kolorowym pieprzem 200 g SEKO,
  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 1 małe opakowanie śmietany 18%,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • sól, pieprz kolorowy.

Przygotowanie:

Śledzika odsączamy z oleju, kroimy na drobne kawałki. Szczypiorek i rzodkiewkę drobno kroimy. Twaróg ucieramy z pieprzem i solą, następnie dodajemy śmietany. Całość dokładnie łączymy i podajemy z pieczywem na pyszne śniadanie bądź przekąskę w ciągu dnia.
div class=”dropshadowboxes-container dropshadowboxes-center”>

Ziemniaczana zapiekanka ze śledziem i porem

Ziemniaczana zapiekanka ze śledziem i porem
Ziemniaczana zapiekanka ze śledziem i porem

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych z Beczki śledzi – filety w oleju wiejskim 550 g SEKO,
  • 1 łyżka marynowanej cebulki ze śledzi,
  • ok. 700 g ziemniaków,
  • 1 por,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • 3 jajka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 łyżka masła.

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, ugotuj, a następnie rozgnieć i odstaw do przestudzenia. Pora pokrój na półplasterki i usmaż na maśle na rumiano, dodaj do ziemniaków. Śledzie z cebulką drobno posiekaj, a jajka wymieszaj w misce ze śmietaną. Formę do zapiekania wysmaruj masłem, piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do ziemniaków dodaj śledzie i jajka ze śmietaną, dodaj soli i pieprzu, wszystko dobrze wymieszaj (najlepiej spróbować, czy nie należy dodać jeszcze przypraw). Masę przełóż do formy do zapiekania, wierzch przejedź kilka razy widelcem. Całość posyp bułką tartą i na wierzch ułóż kilka małych kawałków masła. Zapiekaj 30 minut.
Zapiekankę można podawać z ogórkiem kiszonym i ewentualnie z sałatą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *