Wegetariańskie chilli z kuskusem izraelskim marki Halina, awokado i serem pleśniowym

Wegetariańskie chilli z kuskusem izraelskim marki Halina, awokado i serem pleśniowym

Prezentujemy przepis na wegetariańskie chilli z kuskusem izraelskim, awokado i serem pleśniowym. Wegetariańskie chilli z kuskusem izraelskim marki Halina, awokado i serem pleśniowym to idealna propozycja smacznego i pożywnego obiadu.

Składniki wegetariańskiego chilli z kuskusem izraelskim, awokado i serem pleśniowym (2 osoby)

  • 1 woreczek kuskusu izraelskiego marki Halina (100 g),
  • 1 awokado (lekko miękkie),
  • 1/2 brokuła (ok. 200 g),
  • 2 serki pleśniowe (po 100 g),
  • 1/2 szklanki ciecierzycy marki Halina,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 100 g pomidorów,
  • 1 średnia papryka,
  • papryczka ostra (ilość według uznania),
  • 1 mała cebula,
  • 3 cm imbiru świeżego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 150 ml mleczka kokosowego,
  • 1 limonka,
  • szczypiorek lub kolendra,
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub według preferencji),
  • sól, pieprz.

Wykonanie wegetariańskiego chilli

  1. Przygotuj ciecierzycę według zaleceń producenta – namocz i ugotuj.
  2. Imbir, czosnek i cebulę obierz, drobno pokrój. Rozgrzej dużą patelnię, dodaj olej oraz pokrojone warzywa i smaż chwilkę do zeszklenia. Dodaj curry oraz kurkumę. Przesmaż przez ok. 1 minutę.
  3. Dodaj ugotowaną ciecierzycę, kukurydzę, pokrojone pomidory i papryki oraz mleczko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj i duś pod przykrywką ok. 5 minut. Warzywa będą al dente, ale jeśli wolisz bardziej miękkie, gotuj dłużej. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, curry oraz limonką.
  4. W międzyczasie ugotuj kuskus według zaleceń producenta. Ugotuj też brokuł, najlepiej na parze.
  5. Serki pleśniowe zgrilluj na patelni grillowej z obu stron, na średnim ogniu.
  6. Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę, obierz ze skóry, pokrój i skrop limonką.
  7. Ugotowany kuskus podawaj z sosem curry, serem, pokrojonym awokado oraz brokułem. Posyp szczypiorkiem lub kolendrą.

 

Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę: http://halina.eu/pl/.

Osoby zainteresowane innymi ciekawymi przepisami zapraszamy na stronę: http://kulinarnie.ona24.eu/.

Wegetariańskie chilli z kuskusem izraelskim marki Halina, awokado i serem pleśniowym (2)Wegetariańskie chilli z kuskusem izraelskim marki Halina, awokado i serem pleśniowym (3)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *