Quesadilla ze szpinakiem

Quesadilles za szpinakiem

Jeśli nie mamy pod ręką świeżego szpinaku, bądź nie mamy czasu na jego przygotowanie od podstaw, możemy sięgnąć po ryż ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi. To niezwykle smaczne danie jest nie tylko źródłem zdrowia, ale produktem, z którego wyczarujemy wyjątkowe w smaku potrawy. Wystarczy 30 minut, aby zajadać się niezwykłą quesadilles lub dolmy czyli roladki z liści winogron wypełnione doskonałym farszem z ryżu i szpinaku. Potrawa będzie idealną propozycją na spotkania ze znajomymi, bądź alternatywą dla potraw z grilla.

QUESADILLES

czas przygotowania – do 30 minut

2-4 porcje
danie wegetariańskie

 

SALSA:

  • 2 średnie pomidory
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 soku z limonki lub cytryny
  • sól

QUESADILLES:

  • 1 torebka Ryżu ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi
  • 4 tortille
  • 100 g sera mimolet (lub innego ostrego sera )
  • ew. 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie przepysznej quesadilles rozpoczynamy od ugotowania ryżu ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy ryż jest już gotowy, odcedzamy go na sicie i przelewamy zimną wodą. Gdy ryż się gotuje, możemy zająć się salsą. Dokładnie myjemy wszystkie warzywa. Z pomidorów usuwamy skórę i wycinamy gniazda nasienne. Paprykę również oczyszczamy z nasion. Chili dodajemy w zależności od upodobań – jeżeli lubimy bardzo ostre smaki, możemy zostawić nasiona, jeżeli potrawą mają zajadać się również dzieci, bądź nie lubimy ostrych smaków, lepiej je usunąć. Wszystkie warzywa kroimy w drobniutką kosteczkę. Dodajemy olej, sok z limonki i dużą szczyptę soli. Odstawiamy, żeby salsa się przegryzła i nabrała jeszcze bardziej wyrazistego smaku (warto ją przygotować kilka godzin wcześniej lub nawet poprzedniego dnia).

Przeczytaj także:

Naleśniki na wodzie z serkiem wiejskim, łososiem na parze, szpinakiem i pomidorem.

Brakuje ci pomysłu na zdrowy, lekki, a zarazem pożywny obiad? Naleśniki na wodzie z ciekawym farszem będą świetnym rozwiązaniem na szybki, smaczny i zdrowy posiłek. Proponujemy przepis na „naleśniki na wodzie z serkiem wiejskim, łososiem na parze, szpinakiem i pomidorem”.

Do ugotowanego i wystudzonego ryżu dodajemy pokrojony w kostkę lub starty na tarce na dużych oczkach żółty ser. Wszystko solimy i pieprzymy do smaku. Możemy ewentualnie dodać jedno roztrzepane jajko, żeby farsz się lepiej trzymał. Gotowy farsz rozkładamy na dwa placki tortilli i przykrywamy pozostałymi plackami. Quesadilles przekładamy na suchą rozgrzaną patelnię. Gdy tortille się zarumienią z obu stron, kroimy je na trójkąty i podajemy gorące z czerwoną ostrą salsą.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.