Dlaczego warto jeść zieloną soczewicę?

Dlaczego warto jeść soczewicę zieloną

zielona soczewicaCzy wiecie, że soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych? Mimo swoich licznych zalet jest nadal niedocenianym i mało znanym produktem w kuchni polskiej. Warto jednak od czasu do czasu sięgnąć np. po soczewicę zieloną, która bogata jest w cenne wartości odżywcze. Dobrodziejstwa płynące z jej spożywania przedstawia infografika.

Soczewica zielona

Pomaga dbać o linię

Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny dlatego jest to idealny produkt dla osób dbających o linię i diabetyków. Zawiera błonnik pokarmowy, który redukuje poziom tłuszczów oraz glukozy.

Przeczytaj także:

Dania pełne energii.

W jaki sposób powinni się odżywiać rowerzyści, aby sprostać wymaganiom trasy? Warto pamiętać, że na 2-3 godziny przed większym wysiłkiem należy wybierać potrawy o niskim IG. W tej sytuacji doskonale sprawdzi się kasza jęczmienna z soczewicą z serii Dania Babci Zosi. Łatwa i szybka do przygotowania, nie tylko zaspokoi głód, ale przede wszystkim pozwoli skupić się na przygotowaniu do rajdu, zamiast na żmudnym gotowaniu.

Idealna dla wegetarian

Soczewica to świetna alternatywa dla białka zwięrzęcego, co więcej soczewica zawiera więcej białka niż mleko i jego niektóre produkty.

Wartości odżywcze soczewicy zielonej w 100g

Wartość energetyczna 1399 kJ/331 kcal.

Tłuszcz 1.6g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.3g

Węglowodany 50g w tym cukry 4.4g

Błonnik 12g

Białko 23g

Sól <0.03g

Obecna w kuchni od wieków

Soczewica zielona uprawiana jest od około 10 tys lat. Popularność zyskała na Bliskim Wschodzie, skąd rozpowszechniona została do Azji, Europy i obszarów o łagodnym klimacie. Obecnie uprawia się ją niemal na całym świecie w Europie, Azji, Afryce, Australii oraz w Ameryce Południowej i Północnej.

Soczewica jest smaczna i uniwersalna

Soczewica jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Sprawdza się również jako baza wielu dań jednogarnkowych. Wykorzystuje się ją także do przygotowania pasztetów, farszów, past oraz zup.

One Reply to “Dlaczego warto jeść zieloną soczewicę?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *