Pyszne szaszłyki z łososiem i ananasem

Szaszłyki z łososiem i ananasem

Lubicie smaczne i sycące dania, ale i nie macie zbyt wiele czasu na ich przygotowanie? Prosty i szybki przepis na szaszłyki z łososiem i ananasem z pewnością przypadnie Wam do gustu. Pyszne szaszłyki z łososiem i ananasem są idealnym rozwiązaniem.

Przepis na pyszne szaszłyki z łososiem i ananasem

Składniki (8 szaszłyków):

  • 200 g ananasa
  • 250 g filetu z łososia
  • 40 listków mięty
  • 3 gałązki tymianku
  • 3 gałązki kopru
  • 3 g różowego pieprzu
  • 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
  • 30 ml soku z cytryn Limmi
  • sól

Sposób przygotowania:

  • Pokrój ananasa w kostki równej wielkości (około 3 cm).
  • Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa.
  • Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki.
  • Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i schłodź w lodówce przez 2 godziny.
  • Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony.
Szaszłyki z łososiem i ananasem
Szaszłyki z łososiem i ananasem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *